Payitaht Çarşı

Bursa'da görülmesi gereken 5 yer

Cumalıkızık

1891438438829ae7513628316d843a9964cb4ed5ca83b
Cumalıkızık, Türkiye’nin Bursa ilinin Yıldırım ilçesine bağlı bir mahalle. Uludağ’ın kuzey eteklerinde kurulmuş beş Kızık köyünden biridir. Cumalıkızık, 2014’te Bursa ile birlikte Dünya Mirası olarak tescil edilmiştir. Kuruluşu yaklaşık 1300’lü yıllara denk gelen köyde, 700 yıllık bir tarih yolculuğuna çıkabilirsiniz.

Irgandı Köprüsü

Dünyada, Irgandi Köprüsü’ne benzer üç çarşılı köprü daha vardır. Bunlar Bulgaristan’ın Lofça kentinde Osma Köprüsü, İtalya’nın Floransa kentinde Ponte Vecchio Köprüsü ve Venedik kentinde Rialto Köprüsü’dür. 3 eşsiz köprüden biri olan Irgandi köprüsü bünyesinde birçok zanaatkârı da barındırmaktadır. Köprüyü görmek ve zanaatkârların işçiliklerine şahit olmak için Irgandi sizi bekliyor.

Koza Han

Bursa’da Ulu Cami ile Orhan Cami arasında bulunan Koza Han 1491’de II. Bayezid tarafından mimar Abdül ula bin Pulat Şah’a İstanbul’daki eserlerine vakıf olarak yapılmıştır. Eski zamanlarda değişen adları; Ceddid-i Evvel, Şimşek Hanı, Beylik Kervansarayı, Beylik Hanı, Cedid-i Amire ve Yeni Kervansaraydır. Koza Han halen Bursa ekonomisine ipekçilik alanında katkılarını sürdürmektedir. Üst katında ipek mamullerini satan dükkânların yanı sıra alt katta da modern kafeteryalar mevcuttur. Kozahan otantik atmosferi ve güzel kafeteryaları ile ziyaretçilerini bekliyor.

Ulu Cami

Bursa Ulu Camii, Bursa’da I. Bayezid tarafından 1396-1400 yılları arasında yaptırılmış dini yapıdır.

Bursa’nın tarihi sembollerinden olan cami, Bursa kent merkezinde, Atatürk Caddesi üzerindedir. Çok ayaklı cami şemasının en klasik ve anıtsal örneği sayılır. Yirmi kubbeli yapı, Türkiye’deki iç cemaat yeri en geniş camidir. Mimarın Ali Neccar veya Hacı İvaz olduğu sanılmaktadır. Caminin kündekari tekniği ile yapılmış minberi Selçuklu oyma sanatından Osmanlı ahşap oymacılığı sanatına geçişin en önemli örneklerinden biri kabul edilen değerli bir sanat eseridir.

Yeşil Cami

Bursa Yeşil Camii, Bursa’da ilk dönem Osmanlı mimarisinin önemli örnekleri arasında yer alan bir tarihi yapı. Caminin ünü, çini kaplamalarından gelir. Cami, mimari özellikleri yanında çini süslemeleri ile de büyük bir öneme sahiptir. Özelikle iç mekânda eyvanlar, müezzin mahfilleri, hünkâr mahfili, tabhaneler, şahnişinler ve mihrap çini süslemenin yoğun olarak kullanıldığı bölümlerdir. Bunlar arasında bütünüyle çini ile kaplanmış mihrap zengin süslemeleriyle dikkat çeker. Muhteşem çinileri ve mermer işçiliklerinin olduğu Cami’yi görmenizi ve kutsal atmosferinde kaybolmanızı öneririz.